02

a termék átvétele után 14 napig még elállhatsz vásárlási szándékodtól!

a termék átvétele után 8 munkanapig még elállhatsz vásárlási szándékodtól

 

Az élet gyakran produkál olyan szituációkat, amikor egy megvásárolt termék a kézhezvételkor már feleslegessé is válik. Megvásároltad azt a telefont, amit két nappal később megkaptál karácsonyra? Ajándék wellness utalvány, amikor már "le van zsírozva" a sielés Dachsteinben? Az internetes vásárlások esetében 14 napon belül indoklás nélkül elállhatsz a vásárlási szándékodtól. Ez az úgynevezett "Elállás Joga". Az elállási szándékodat írásban el kell küldened az eladónak/kereskedőnek és a terméket a jelzéstől számított 14 napon belül visszajuttatni hozzá. A kereskedő a vásárláskor fizetett teljes díjat - azaz a szállítási díjat is! - köteles visszatéríteni, attól függetlenül, hogy a termék ára esetleg azóta csökkent. (Kivétel ez alól a különszolgáltatásként nyújtott emelt díjú "expressz" szállítás. Ha vásárláskor ezt vetted igénybe, csak a normál szállítási díj jár vissza.)

Figyelem! A termék visszaküldése a te költséged, ugyanakkor ezen kívül mást nem terhelhetnek rád. A kereskedő/eladó jogosult viszont kártérítésre, ha a terméket nem hibátlanul szolgáltatod vissza, vagy azon a nem rendeltetésszerű használat nyomai láthatók. Sok webáruház kiköti, hogy a terméknek az eredeti, bontatlan csomagolásban kell visszaérkeznie, de mivel ilyen törvényi rendelkezés nincs, az ilyen kikötések semmisek.

Az elállási jog alanyi jogon él, de vannak alóla kivételek:

  • Például, visszatérve a wellnessz hétvégéhez, ha a befizetett 4 éjszakából már kettőn túl vagy, ne élj az elállási jogoddal, hiszen a szolgáltatás teljesítését megkezdték, masszírozták a hátad, főztek rád, és Steiner urat is más szobába írták be, hogy te ott pihenhess, mint tavaly.
  • Egyes esetekben a kereskedő vagy szolgáltató nem tudja garantálni az általad vásárolt szolgáltatás, vagy termék árát. Ha Egyenlítői Guineából vásárolsz egy ólomkatona gyűjteményt, azt lehet, hogy a futárnak hosszabb útvonalon kell eljuttatnia hozzád a fellángoló törzsi harcok miatt. Az így felmerülő plusz költségeket neked kell állnod, hiszen ezt a kereskedő előre nem láthatta. Ilyen kellemetlenséget okozhatnak pénzpiaci események is. A tisztességes üzleti magatartás megköveteli, hogy felhívják a figyelmed az ilyen jellegű kockázatokra - még a vásárlás előtt.
  • Nem gyakorolhatod az elállási jogod akkor sem, ha egy termék kifejezetten neked készült, másnak már nem értékesíthető, például egy medál, melybe a saját neved gravíroztattad, vagy ilyen egy torta esete is. Hasonló példa lehet egy egy egyedi számítógép konfiguráció, vagy egy egyedi madáretető, ami csak a te ereszed alá passzol.
  • Nem a válasz abban az esetben is, ha hang, vagy képfelvételt vásároltál, netalán szoftvert, ha annak a csomagolását megbontottad. Nem jó ötlet tehát a James Bond összest megvenni DVD-n, lemásolni, majd élni az elállás jogával. Ha a csomagolás sértetlen, úgy a kereskedőnek viszont vissza kell vennie.
  • Hasonló okból nem élhetsz jogoddal a folyóiratok, magazinok esetében sem. "Köszi, már elolvastam..." nem működhet a dolog.
  • A szerencsejátékok esetében is érthető a kivétel. Lehet, hogy a számaid, lovad, csapatod, agarad most nem nyert, de az esély biztosított volt rá.

Megosztom
ismerőseimmel: