05

bankkártyával fizetni biztonságosabb, mint az utánvét

bankkártyával fizetni biztonságosabb, mint az utánvét

 

Bankkártyás fizetéskor nem az internetes bolt felületén, hanem egy bank vagy fizetési szolgáltató fizetőoldalán adjuk meg a bankkártyánk adatait, így a kereskedő ezeket nem kapja meg, csak arról kap értesítést, hogy a tranzakció sikeres volt vagy sem. Ugyanakkor a bank nem értesül arról, hogy mit vásároltunk, a webshop csak a rendelés-azonosítót és a fizetendő összeget továbbítja a fizetőrendszer felé.

Az online fizetéshez a bankkártyánk számán kívül (ez egy 4 db. 4 számjegyű szakaszból álló, összesen 16 jegyű szám) még legalább két adatra van szükség: a kártya lejárati dátumára és az úgynevezett biztonsági kódra, vagy CVC2 kódra, ami a kártya hátoldalán, az aláírás-mező mellett található különálló háromjegyű szám. Online fizetésre minden MasterCard, Visa és American Express bankkártya alkalmas, de amennyiben a kártyát kibocsátó bank engedélyezi, már a Maestro és Visa Electron kártyák is.

Minél nagyobb összegben vásárolunk az interneten, annál inkább célszerű azt kártyával kifizetni! Egyrészt azért, mert a káryás fizetés bármilyen probléma esetén visszavonható, szemben az utánvéttel, ahol csak a csomag kifizetése után nézhetjük meg annak tartalmát és a fizetést ezt követően már nem lehet visszavonni. Másrészt az utánvéthez készpénzt kell magunknál tartanunk, így minél nagyobb az összeg, annál nagyobb a veszteségünk lopás, elvesztés vagy csak egyszerű tévedés esetén (pl. két bankjegyet összekeverünk egymással, vagy egy darab húszezres helyett kettőt adunk). Harmadrészt az sem elhanyagolható szempont, hogy egy bankkártyával előre kifizetett termék esetén a futár nem értesül arról, hogy mekkora értékben vásároltunk.


Megosztom
ismerőseimmel: